Tovas åsikter om ridskolor och ridskole hästar

Ofta, särskilt från privatryttare, får man höra en massa klagomål på ridskolor hit och dit. Det är så hemskt för hästarna, dom mår inte och blablabla. Tänkte berätta lite om mina åsikter om just det här ämnet! Kom ihåg att detta är mina åsikter.

Det där som vissa säger att hästarna inte mår bra osv på en ridskola, det är rent bullshit.
Ridskolehästar blir otroligt väl omhändertagna, ofta ännu bättre än hos vissa privatryttare. Hästarna får vara ute i hagen, för det mesta i flock. Är hästen sjuk, får den rätt veterinärvård och får vila så länge den behöver - för ingen ridskola har väl med en sjuk häst i verksamheten?
Dessutom har dom flesta ridskolor miniutösa rutiner som kanske inte alla privatstall har (alltså - utsläpp, fodring etc sker på exakt samma klockslag varje dag), och det gör att hästarna mår mycket bättre. Det finns alltid utbildad personal i stallet som vet exakt hur hästarna ska skötas och ser på hästarna när dom inte mår bra.
Och så ska vi inte ens tala om hur mycket ompyssling och kärlek ridskolehästar får, trots att det kan vara på både gott och ont.

Men däremot så passar inte alla hästar på ridskola. En ridskolehäst måste ha otroligt starkt psyke för att klara av jobbet på ridskola. Varje dag är det olika personer som är inne och borstar på hästen, nybörjare som sitter och bankar i sidorna på hästen och drar den i munnen, varje dag är det olika ryttare med annorlunda ridsätt som rider hästen och så vidare. Alla hästar klarar inte av det och blir otroligt stressade, då passar dom bättre hos en privatryttare och då säljer ridskolan hästen till en privatryttare helt enkelt, iallafall oftast (om det inte är en riktigt dålig ridskola). Det här kanske låter hemskt, men jag tror inte att ridskolor ens har råd att behålla sådana hästar - även dom har ju en budget dom måste hålla. Men det finns hästar som trivs jättebra med det här arbetet, har till och med hört om hästar som har blivit riktigt deprimerade när dom har lämnat ridskolan dom stod på förut just för att dom trivdes så otroligt bra där.


Självklart finns det dåliga ridskolor som inte alls tar hand om sina hästar; låter dom inte stå ute i hagen, pressar dom alldeles för hårt etc. Men det finns minst lika många privatryttare som inte heller tar väl hand om sina hästar - så man ska inte bara "skylla" på ridskolor och tro att alla är dåliga, för det är dom inte.

Vad är era åsikter om just det här ämnet? Håller ni med mig?
 - Källa

Kommentarer
Postat av: bella

på vår ridskola är det så att när en ny häst så "provas" den i en vecka, om den inte passar så säljs den,
samma sak om hästarna inte trivs så säljs dom,

Svar: Men om hästen inte trivs så är de väll klart att den ska säljas. Men vad kul med en ny häst! :D / PS
Ponnyskvalleri None

2012-06-29 @ 19:53:38
URL: http://lillasotabella.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin